John Cross

Profesor na Sveučilištu Louisville

John Cross

Profesor na Sveučilištu Louisville
linkedin-icon

Biography

John Cross je profesor na Sveučilištu Louisville, SAD, gdje je 1987. započeo svoju akademsku karijeru, nakon nekoliko godina odvjetničkog iskustva u Minneapolisu, SAD. Po dolasku u Louisville, podučava i objavljuje u raznim područjima prava. Posljednjih godina usredotočuje se na dva područja: pravo intelektualnog vlasništva i građansko postupovno pravo. Zbog svog istaknutog rada u području prava intelektualnog vlasništva, Cross je dobio naslov predstojnika Katedre Grosscurth 2005. Trenutno je zadužen za dio kurikuluma koji se odnosi na pravo intelektualnog vlasništva na Sveučilištu Louisville, i podučava mnoge predmete uključujući Intellectual Property Survey, Trademark Law, Intellectual Property and Competition, Authors’ and Performers’ Rights, International Intellectual Property Law, Law and Computers, and Design Protection Law. Također podučava i Civil Procedure i Federal Jurisdiction.

Crossova recentna istraživanja usklađena su s područjem koje podučava. Posebno se bavi intelektualnim vlasništvo, i povijesnim i suvremenim temama.  Primjerice, zagovara ukidanje postojećeg dvojakog sustava federalnog i državnog žigovnog prava, koje bi trebao zamijeniti jedinstveni sustav. U drugom članku, objavljenom u južnoafričkom South African časopisu i ponovno objavljenom u njemačkoj, tvrdi da je moguće koristiti model intelektualnog vlasništva za zaštitu folklora i tradicionalnog znanstvenog znanja.

2006. stekao je stupanj doktora znanosti honoris causae na Sveučilištu u Turku u Finskoj. Također je korisnik dvaju Fulbrightovih stipendija (najviše koliko je moguće), jedne u Finskoj 1995. I druge u Irskoj 2000. Bio je pozvan predavati na brojnim inozemnim institucijama, uključujući u Argentini, Kanadi, Njemačkoj, Engleskoj, Finskoj, Japanu, Nizozemskoj, Norveškoj, Južnoafričkoj Republici i Švedskoj. U siječnju 2008. Bio je gostujući profesor na Sveučilištu Western Ontario, Kanada. Već nekoliko uzastopnih godina predaje u Hrvatskoj na Croatia Intellectual Property Law Summer Institute koji organizira Državno sveučilište Michigan.

All sessions by John Cross