O konferenciji PS5

3
svi

O konferenciji PS5

5. međunarodna znanstvena konferencija Petar Šarčević pod nazivom Informacije i podaci: Pogled u budućnost održana je u Opatiji, Hrvatska, 6. i 7. listopada 2017. Kako je naveo Kristian Turkalj, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske:

„Vjerujem kako je zaista važno govoriti o ovim temama na znanstvenoj i stručnoj razini, posebice unutar formata konferencije kao što je niz konferencija Petar Šarčević, koji okuplja brojne eminentne strane i domaće znanstvenike i stručnjake u relevantnim područjima. Kao što sam i očekivao, prezentacije znamenitih sudionika još su jednom pokazale značaj koji ova konferencija ima u prenošenju aktualnih europskih rješenja i najnovijih razvoja u europskom i poredbenim pravima među članovima pravne struke. Ova je konferencija po mom mišljenju bila zaista korisna po sve sudionike jer je ponudila platformu za raspravu i analizu zakonodavnih novina i sudske prakse u područjima u fokusu razmatranja.“

Ovaj dvodnevni događaj bio je posvećen pitanjima zaštite povjerljivih informacija, poslovnih tajni i osobnih podataka u kontekstu tehnološkog napretka i nastalog gospodarskog i društvenog razvoja. Te su teme važne kako za one o čijim informacijama i podacima se radi tako i za one koji ih prikupljaju ili koriste. S obzirom na najnovije zakonodavstvo i sudsku praksu EU-a, obveza poštivanja tih propisa nameće se ne samo trgovačkim društvima sa sjedištem u Europskoj uniji nego i onima čije poslovanje uključuje osobe koje borave na području EU-a.

Broj Tema Datum Mjesto
PS1 Uredba Bruxelles I: izazovi hrvatskom pravosuđu 13-14. stu 2009. Opatija
PS2 Rješavanje međunarodnih pomorskih sporova 2-3. lip 2011. Brijuni
PS3 Obitelj i djeca: Europska očekivanja i nacionalna stvarnost 20-21. ruj 2013. Opatija
PS4 Pravila tržišnog natjecanja i državnih potpora EU-a 9-10. tra 2015. Rovinj
PS5 Informacije i podaci: Pogled u budućnost 6-7. lis 2017. Opatija

Konferencija je bila podijeljena na tri dijela: Zaštita povjerljivih informacija nasuprot pristupu informacijama ili njihovoj objavi, Upravljanje zaštitom podataka: Težak zadatak za voditelje obrade i ispitanike te Građanskopravna zaštita u jeku gospodarskih i tehnoloških promjena. Više informacija dostupno je ovdje.