O konferenciji PS4

3
svi

O konferenciji PS4

4. međunarodna znanstvena konferencija Petar Šarčević pod nazivom Pravila tržišnog natjecanja i državnih potpora EU-a: Odnos javnopravne i privatnopravne provedbe, održana je 9. i 10. travnja  2015. u Rovinju. Tema je bila posvećena pravilima tržišnog natjecanja i državnih potpora EU-a zato što je njihova učinkovita provedba jedan od osnovnih preduvjeta uspješnog gospodarskog razvoja i stabilnosti unutarnjeg tržišta EU-a.
Dok je Komisija nadležna za primjenu pravila državnih potpora EU-a, pravila tržišnog natjecanja EU-a primjenjuju također i nacionalna tijela nadležna za njihovu provedbu. Propisna i ujednačena primjena tih pravila stoga je jedan od najvećih izazova ove grane prava. U tom smislu, posebnu važnu ulogu imaju nacionalna tijela zadužena za izravnu provedbu pravila EU-a o zaštiti tržišnog natjecanja. Glavni govornik bio je Marc Jaeger, predsjednik Općeg suda Europske unije, koji je komentirao:

Na ovom mjestu, gdje je fokus bio na jednom od ključnih područja koja pokriva sudska praksa Općeg suda, dobili smo priliku, ja i ostali suci, Vesna Tomljenović, Miro Prek i Viktor Kreuschitz, istražiti, zajedno s ostalim govornicima, najaktualnija pitanja na polju prava tržišnog natjecanja i državnih potpora.

Program konferencije pogledajte ovdje, a zbornik radova s te konferencije u izdanju Springera iz 2017. dostupan je ovdje.